Sport și recreere
Skateboardingul este un tip popular de distracție și activitate în rândul adolescenților în care o persoană călătorește în timp ce stă echilibrat pe o placă minusculă cu roți. Skateboarding-ul ca sport profesionist include o varietate de competiții, inclusiv evenimente verticale și de stradă și este considerat unul dintre așa-numitele sporturi extreme. Patinajul vertical (cunoscut în mod obișnuit ca „vert”) constă în acrobații aeriene efectuate în half-pipe concepute să semene cu piscinele goale. Trucurile executate într-un mediu urban real sau simulat, inclusiv scări, șine, pervazuri și alte obstacole sunt cunoscute sub numele de street style. Skateboarding-ul a evoluat într-o subcultură pentru adolescenți care prețuiește individualitatea și creativitatea. Este o abordare diferită a sporturilor tradiționale de echipă, care sunt organizate mai formal și puternic reglementate de adulți.
Skateboard-urile comerciale au apărut pentru prima dată în 1959, deși skateboard-urile brute lucrate manual, constând de obicei din puțin mai mult decât vechi patine cu rotile montate pe o placă, au apărut inițial după începutul secolului. Companii de skateboard precum Makaha și Hobie au încercat să profite de popularitatea tot mai mare a surfului la începutul anilor 1960, făcând reclamă skateboarding-ului, cunoscut pe atunci sub denumirea de „surfing pe trotuar”, ca alternativă la surfing, atunci când nu existau valuri de călărit. Makaha a fondat prima echipă profesionistă de skateboard în 1963, iar primul campionat de skateboarding a avut loc în Hermosa, California, în anul următor. A prezentat competiții de skateboarding de freestyle și slalom downhill. Popularitatea timpurie a skateboarding-ului s-a estompat în următorii câțiva ani, ca urmare a mobilității limitate a skateboard-ului și a avertismentelor oficialilor de siguranță că practica era nesigură.
Skateboard-uri
După inventarea roții din poliuretan mai rapidă și mai manevrabilă și apariția kicktail-ului, capătul din spate ridicat al plăcii care permite kickturns, skateboard-urile au fost revitalizate la mijlocul anilor 1970. Reviste de skateboard au ajutat la popularizarea atât a sportului, cât și a tinerilor călăreți inventivi, precum Tony Alva și Stacey Peralta, pe măsură ce nebunia s-a răspândit în întreaga lume. După ce primul parc de skateboard a fost deschis în Florida în 1976, o mulțime de altele au apărut în jurul Americii de Nord și de Sud, Europa și Asia, toate cu o gamă largă de pante și suprafețe înclinate care permit rotiri rapide și acrobații. Riders au început să patineze în piscine goale în acest moment, experimentând potențialul „vertical” al sportului. Half-pipe-urile, suprafețele de călărie în formă de U folosite pentru cascadorii aeriene, au înlocuit rapid bazinele goale. În ciuda disponibilității echipamentelor de protecție, cum ar fi căștile și genunchierele, preocupările legate de siguranță și prețurile în creștere ale asigurărilor pentru skatepark au jucat un rol important în cel de-al doilea declin al sportului față de popularitatea generală.