Fiind un profesionist în sănătate și fitness, datoria mea este să înțeleg termenii și definițiile care sunt obișnuite în această industrie, precum și să fiu la curent cu tendințele în evoluție. Prin experiența mea, am constatat că o serie de termeni merită puțin mai multe clarificări decât cele acordate.

Pe lângă clarificarea definiției fitness-ului legat de sănătate, acest articol intenționează să arunce o lumină asupra câțiva dintre termenii asociați și să arate distincțiile respective.

Este pur și simplu totul într-un nume?

Lumea fitness-ului pare să folosească conceptul Health Related Fitness ca un principiu generic de fitness – interschimbabil cu altele precum „Fitness fizic”, „Sănătate și fitness” sau pur și simplu „Fitness”.

Deși toți acești termeni pot fi incluși în termenul larg de sănătate și fitness, ei se referă individual la diferite aspecte – atât generice, cât și specifice. Din păcate, referințele la acești termeni și la alți termeni legați de fitness sunt adesea vagi, în timp ce consecvența în utilizarea lor este slabă în cel mai bun caz; există un fel de utilizare „general acceptată” pentru ei, dar indivizii se bazează adesea pe propria interpretare, iar acest lucru poate duce la confuzie.

Acestea fiind spuse, fitness-ul legat de sănătate deduce pur și simplu fitness-ul prin intermediul unei stări bune de sănătate? Nu chiar. De aceea trebuie să înțelegem puțin mai mult în spatele acestor cuvinte înainte de a digera definiția.

Cum a apărut termenul de fitness legat de sănătate?

Aceasta este o întrebare bună. S-ar putea întreba probabil despre ce este acest concept – nu putem folosi pur și simplu termenii „Fitness” sau „Physical Fitness” în schimb?” De ce „Legat” de sănătate?

Motivul principal provine din faptul că majoritatea termenilor de sănătate și fitness sunt folosiți în mod inconsecvent și se referă adesea la concepte sau noțiuni diferite. Ulterior raportului din 1996 al chirurgului general al SUA (Activitatea fizică și sănătatea; un raport al chirurgului general) , a existat o mișcare de a încerca să abordeze creșterea alarmantă a nivelului de obezitate în rândul publicului larg american. Studiile și inițiativele au necesitat standardizare în rândul clinicienilor, practicienilor din domeniul sănătății și antrenorilor de fitness pentru a se confrunta cu sarcina la îndemână. Introduceți „Formarea fizică legată de sănătate”, un termen de lucru pentru a aborda starea generală de sănătate în rândul publicului.

Definiția fitness-ului legat de sănătate

Potrivit Colegiului American de Medicină Sportivă (ACSM), principala autoritate în acest domeniu, definițiile ineficiente cu formulări neclare și subiective, precum și definițiile care conțin termeni care trebuie definiți în sine, au contribuit la confuzia termenului de „aptitudine fizică”.

Nu există un ghid de încredere pentru profesioniștii în sănătate și fitness pentru a măsura „aptitudinea fizică”, deoarece termenul a fost definit atât de vag și inconsecvent. Prin urmare , ar trebui să luăm în considerare conceptul de fitness legat de sănătate. Prin urmare, definiția se concentrează pe cele 5 componente ale aptitudinii fizice care se referă la „sănătate bună”. Aceste componente sunt:

 • Fitness cardiorespirator
 • Compozitia corpului
 • Flexibilitate
 • Putere musculară
 • Rezistenta musculara

Pe de altă parte, componentele de fitness legate de abilități sunt:

 • Echilibru
 • Timp de reactie
 • Coordonare
 • Agilitate
 • Viteză
 • Putere

Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), definiția fitnessului fizic subliniază diferența dintre fitness-ul legat de sănătate și fitness-abilitatea fizică. Punctul său de plecare este „sănătatea” națiunii SUA, care este adesea denumită „perspectiva sănătății publice”. În acest sens, cele 5 componente de fitness legate de sănătate sunt mai importante decât cele legate de abilitățile sportive (sau componentele legate de aptitudini).

Deși conceptul de fitness legat de sănătate are o asociere integrală cu „sănătatea bună”, cele 5 componente sunt abordate individual de către profesioniștii din domeniul sănătății pentru a permite măsurarea lor.

Acum că avem o înțelegere mai profundă a termenului, ce scop servește?

Continuând de unde s-a oprit definiția, obiectivul măsurării celor 5 Componente este acela de a consilia clienții cu privire la propria formă fizică legată de sănătate și de a utiliza datele obținute în urma testelor pentru a concepe programe de exerciții adecvate care pot fi apoi evaluate.

Cele 5 Componente contribuie în mod egal la alcătuirea unei fitness holistice legate de sănătate, care prezintă un interes direct pentru sănătatea cetățeanului obișnuit, prin faptul că conceptul este normativ. Cu alte cuvinte, este un standard care permite aplicarea consecventă .

Prin urmare, este important ca cei care lucrează în industria sănătății și fitness -ului să nu confunde „aptitudinea fizică generală” cu „aptitudinea fizică legată de sănătate”.

Pentru a încheia, să luăm în considerare această distincție între starea fizică și starea fizică legată de sănătate

Trebuie să țineți cont de faptul că exercițiile fizice regulate pot îmbunătăți starea fizică generală, precum și starea fizică legată de sănătate. Cu toate acestea, fitnessul general este un termen generic și depinde de interpretare subiectivă, în timp ce Fitness-ul legat de sănătate poate fi evaluat.

Prin urmare, distincția dintre acești doi termeni există prin aceea că starea fizică legată de sănătate poate fi măsurată conform unui set de norme comparative stabilite.

Aici „cauciucul lovește drumul”. Orientările stabilite de ACSM permit profesioniștilor din domeniul sănătății să lucreze cu clienții pentru a evalua și măsura răspunsul lor la exerciții și pentru a prescrie programe de exerciții adecvate. Progresul unui client poate fi apoi monitorizat și ajustat acolo unde este necesar pentru a obține obiectivele de fitness dorite.

Cleto Tirabassi este antrenor de fitness certificat de către Asociația Internațională de Științe Sportive (ISSA).

Activitatea sa se concentrează pe „abordarea sensibilă” a fitness-ului legat de sănătate, care presupune utilizarea unor metode practice, flexibile și durabile pentru a atinge niveluri optime de sănătate și condiție fizică.

Clientela lui aparține în mare parte grupului pe care îl numește „oameni obișnuiți”, care, pe scurt, își doresc să fie într-o formă excelentă, dar totuși duc o viață convențională.

Cu sediul în Roma, Italia – el este dedicat ghidării persoanelor cu care lucrează pentru a-și atinge obiectivele de sănătate și fitness. El înțelege, de asemenea, că industria sănătății și fitness este în continuă evoluție și, prin urmare, urmărește îndeaproape tendințele din domeniul său de expertiză.